Rècord de participació en el XIVè congrés de l’AIFICC celebrat a Tarragona

Quatre-centes infermeres i infermers de família i comunitària van celebrar el seu congrés al Palau de Congressos de Tarragona els dies 18 i 19 d’abril. La trobada va servir per analitzar temes com la cronicitat, l’atenció i cura a la comunitat, l’atenció a la salut mental o la recerca en salut entre les infermeres, així com per actualitzar i millorar els coneixements i habilitats de les infermeres que treballen a l’atenció primària.
Durant el matí del dimecres 18 d’abril va celebrar-se el pre-congrés amb 8 tallers pràctics amb èxit d’assistència, sobre alimentació, el maneig del pacient amb depressió (model INDI), el pacient amb MPOC, la relació tutor-alumne per afavorir l’aprenentatge, la prevenció d’amputacions per a peu diabètic a l’atenció primària, el Mindfulness, el mapa de risc en l’atenció domiciliària, i la detecció precoç dels Trastorns de la Conducta Alimentària.
Més tard, a primera hora de la tarda va obrir-se oficialment el congrés. La taula inaugural va comptar amb la presència de Waleska Badia, Presidenta del XIV Congrés de l’AIFiCC, Ana Santos, Consellera de Polítiques d’Igualtat i Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Tarragona, Neus Rams, Directora General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària del Departament de Salut, i Alba Brugues, Presidenta de l’AIFiCC.

Després de la benvinguda es va projectar el vídeo “Atenció Primària, més que salut”. A la conferència inaugural, Carlos Vico, especialista en supervivència extrema va parlar de la por i del bloqueig que pot provocar, i va donar les claus per acceptar-la i superar-la. “La por forma part de nosaltres, és bona, ens mostra els problemes, però si no l’eduquem es converteix en pànic i ens paralitza. Per això, davant d’una situació que et generi por: para, respira, pensa i actua”.  Les dues primeres taules del congrés va girar entorn de l’Atenció centrada en la persona. A la primera, les ponents van explicar experiències i noves maneres de treballar posant les necessitats de les persones al centre. A la segona, centrada en les sinergies entre professionals, ciutadans i comunitat, es van escoltar les veus dels pacients, representats per l’Associació de Celíacs de Barcelona, l’Associació de Diabètics de les Comarques Tarragonines i la Lliga Reumatòloga Catalana. Les representants de les associacions de pacients van destacar la importància de que les infermeres es formin també en habilitats comunicatives i la necessitat de ser escoltats amb atenció i calma, “que ens escoltin, que ens ajudin a informar-nos i a prendre dedicions. Aquest és el model que esperem”.  Un cop finalitzades les dos taules, i després d’una petita pausa per berenar, es va fer la primera defensa de les comunicacions orals. Després d’un dia intens els assistents es van trobar al sopar del congrés.  
El dijous 19 d’abril la taula “L’atenció al pacient crònic: quan els reptes esdevenen una necessitat” va obrir el congrés de bon matí, parlant sobre l’ús racional dels medicaments, el desenvolupament d’un model d’atenció a les llars residencials i de l’atenció social i sanitària (PIAISS), l’atenció 7×24 i les alternatives a l’hospitalització, l’avenç en el tractament de la malaltia mental i la cronicitat, i l’ENAPISC, l'estratègia nacional d’atenció primària i comunitària. Tot seguit, es va presentar la Guia AIFiCC 2018: “Abordatge dels trastorns del son”.  
Després d’una petita pausa pel cafè, va arribar el torn per la taula: “Ens reconeix la comunitat?” amb la que van tractar-se temes com la influència d´internet en els pacients i quina és la manera per integrar aquestes realitats en l’atenció a la consulta, l’abordatge de la salut comunitària, la importància de les infermeres a llocs de responsabilitats, o el model de mapa de risc en atenció domiciliària. La taula “Apoderament en recerca infermera: present i futur”, va servir per promoure la recerca infermera i donar eines per conèixer els passos a seguir a l’hora de fer recerca aplicada i per fer visibles els resultats de la investigació més enllà de la publicació d’articles.
Just abans del dinar del congrés, es va dur a terme la segona presentació de comunicacions orals. A primera hora de la tarda va iniciar-se la darrera taula, “Cuidant de la salut integral ‘Ment', que va exposar temes com l’apoderament del malalt amb condicions cròniques, l’atenció i la psicoeducació més enllà de les consultes, el Programa Ativa´t per la salut mental, i la continuïtat de les cures (Prealt de Salut Mental).   
Fermí Fernández, actor del programa de TV3 “Polònia” va posar el toc d’humor al congrés a la conferència de cloenda. L’actor va destacar la vocació infermera i la importància de les infermeres en l’acompanyament a les persones més enllà de les cures, i va omplir de somriures l’auditori amb anècdotes personals i situacions del dia a dia portades a l’humor. “Dono gràcies a deu per tenir una cunyada infermera!”, va concloure.

L’acte de cloenda, a càrrec de Núria Cuixart, Montserrat Carreras i Joan Grifoll, va iniciar-se amb el lliurament de premis a la millor comunicació oral i pòster. Alba Brugues, va fer l’entrega del Premi a la millor comunicació oral, “Terapias grupales en deshabituación tabáquica 2.0. S’acabó Estudio piloto”, de Silvia Álvarez Vega del CAP Doctor Joan Vilaplana de Girona. Montserrat Carreras va fer entrega del Premi al millor pòster al treball “Detecció i seguiment de la conducta suïcida mitjançant el diagnòstic NANDA 150 Risc de suïcidi”, dels autors: R. Albuixech García, R. Casañas Sánchez, A. Raya Tena, M. Alcocer Gil, M. Fernández San Martin, i R. Julià Sanchis, del CAP Raval Nord (Barcelona), Les Corts Centre d’Higiene Mental (Barcelona), Unitat Docent AFIC (Barcelona), Institut Puig Castellar (Santa Coloma de Gramenet), Departament Infermeria-Universitat d’Alacant (Alacant). Per últim,  Glòria Carol va lliurar el Premi concedit per la revista Rol al pòster: “Nutrició i funció pulmonar en fumadors: una associació més enllà del tabac”, dels autors F. Martin Lujan, M. Aliseda Tienza, A. Poca Pastor, M. Sánchez-Marin Martinez M, R. Solis Narvaez, i M. Timón Torres, de la Unitat de Suport a la Recerca de Tarragona de l’IDIAPJGol, Direcció d’Atenció Primària Camp de Tarragona de l’ICS.

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

CONTACTA

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore

L'AIFiCC esta tancada per Vacances de Nadal 🎄🎅

Tornarem el 30 de desembre