La Setmana Europea de les proves del VIH i les hepatitis víriques és una iniciativa que s’organitza dos cops a l’any (primavera i tardor) per promoure la detecció precoç d’aquestes malalties i incentivar la realització d’aquestes proves.
A Catalunya, al voltant de 33.000 persones conviuen amb el VIH i el 7% d’aquestes ho desconeixen. Pel que fa a l’hepatitis C, s’estima que 65.000 persones s’han contagiat del virus i el 20% no ho sap.
Fer-se les proves permet conèixer com més aviat possible si s’està infectat i, d’aquesta manera, poder beneficiar-se d’un seguiment mèdic, accedir a un tractament eficaç que millori la qualitat de vida, així com adoptar mesures per evitar la reinfecció i la transmissió.
Les Persones que s’injecten drogues (PQID) són el col·lectiu que concentra la majoria de nous casos d’infecció d’hepatitis C a l’Europa Occidental, i també en el nostre país. A Catalunya són la població de risc que presenta prevalences més altes: el 74% de les PQID ateses als servei de reducció de danys presenten una prevalença d’anticossos contra el VHC, i aproximadament el 54,2% són virèmics.
En relació al tractament de l’hepatitis C, els actuals fàrmacs Antivirals d’Acció Directa (AAD) són molt eficaços (amb més d’un 96% de curació), de curta durada (entre 8 i 12 setmanes), de fàcil administració (via oral) i amb pocs efectes secundaris. En conseqüència, els i les professionals que atenen aquest col·lectiu els haurien de poder identificar i derivar-los a tractament. El “Protocol de diagnòstic i tractament del virus de l’hepatitis C per persones drogodependents” té l’objectiu de facilitar i millorar aquesta tasca.
Us animem a participar activament en aquesta setmana de les proves del VIH i les VH, que comença el dilluns 20 de novembre i finalitzarà el dia 27.
- Des de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis Víriques, han creat un espai amb informació adreçada a professionals, amb l’objectiu de potenciar l’oferta de les proves i així disminuir el retard en el diagnòstic. Amb aquest motiu, han editat un cartell adreçat als professionals amb informació orientativa per recomanar les proves del VIH i les Hepatitis Víriques.
- Així mateix, han imprès un cartell ciutadania a fi d’encoratjar-la a realitzar-se les proves del VIH i les hepatitis víriques.
- Podeu trobar més informació adreçada a la ciutadania al Canal Salut amb materials divulgatius sobre aquestes proves.
- A més, al Canal Drogues trobareu materials educatius per a la conscienciació i la prevenció de riscos de l’hepatitis C, i a la web de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), també podreu trobar materials divulgatius, tant per a persones consumidores de drogues com per a població general.