Ecografia clínica d’urgències

 

1. Introducció

L’ecografia d’urgències és una eina diagnòstica de gran rellevància al nostre entorn que permet l’avaluació ràpida i precisa de diverses condicions crítiques així com el seguiment de patologies cròniques aguditzades, entre d’altres.

La incorporació d’aquesta tècnica a la pràctica infermera no només millora la capacitat de resposta en situacions d’urgència, sinó que també optimitza l’atenció al pacient i facilita la presa de decisions clíniques informades i oportunes.

La utilització de l’ecografia clínica per les infermeres d’urgències millora els plans de cures, fent que aquests siguin més adequats a les necessitats de la persona atesa i basats en l’evidència científica. També millora l’eficiència, evitant pràctiques que no aporten valor i disminuint la possibilitats d’incidents relacionats amb la seguretat dels pacients.

La formació en ecografia d’urgències és, per tant, una inversió essencial per a qualsevol infermera que busqui millorar les seves habilitats clíniques, contribuir de manera més efectiva a l’equip de salut i, sobretot, proporcionar una atenció de qualitat i segura als pacients.

2. Objectius

  • Conèixer i implementar l’ús de l’ecògraf a la pràctica infermera diària.
  • Identificar signes ecogràfics d’alarma que recolzin l’orientació del problema de salut dels pacients i permetin establir el millor pla de cures possible.

3. Continguts

  1. Introducció.
  2. Maneig bàsic de l’ecògraf.
  3. Trombosi venosa profunda (TVP).
  4. Punció eco guiada. Ecografia abdominal (aparell urinari i vesícula biliar).
  5. Ecografia toràcica.
  6. Protocols urgències (EFAST, BLUE, RUSH).

4. Metodologia

Es realitzarà part teòrica de cada punt dels continguts amb la posterior realització grupal d’una part pràctica per tal d’ajudar a interioritzar els conceptes. S’utilitzaran models de simulació (per exemple motlles de gelatina) per tal d’augmentar el realisme. Seran els propis alumnes qui faran de models de manera rotativa, així que recomanem portar roba còmoda.

5. Material i recursos tècnics

  • 1 llitera per cada ecògraf
  • Paper de llitera
  • 1 ecògraf cada cinc alumnes
  • Gel d’ultrasò
  • Tovalloles

Ecografia clínica d’urgències

Informació del Curs

Participants: 12

Hores lectives: 8 hores

Docent/s: Membres del Grup de treball

Organització: AIFiCC

Preu: Demaneu pressupost a [email protected]

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

CONTACTA

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore