Actualització en deteriorament cognitiu i demències – 1ED

1. Introducció / Justificació

L’atenció als pacient amb deteriorament cognitiu i demències representa un desafiament important en el camp de l’ infermeria. L’envelliment de la població i l’ augment de les malalties neurodegeneratives fan necessari que els professionals d’ infermeria tinguin coneixements actualitzats i especialitzats per donar una atenció de qualitat a aquest tipus de població.

El curs online sobre deteriorament cognitiu i demències per infermeria es justificat per diverses raons:

  • Necessitat de formació especialitzada: L’ abordatge dels pacients amb deteriorament cognitiu i demències precisa d’ habilitats i coneixements específics. Els professionals d’ infermeria han d’ estar capacitats per comprendre les diferents etapes de la demència, avaluar l’ estat cognitiu dels pacients, el maneig dels comportaments problemàtics i realitzar cures centrats en la persona.
  • L’ impacte de la qualitat de vida dels pacients. Les demències tenen un impacte significatiu a la qualitat de les persones i les famílies. Els professionals d’ infermeria desenvolupen un paper important a l’ atenció integral d’ aquests pacients, no només des de l’ enfoc mèdic, sinó també el recolzament emocional i a la promoció de l’ autonomia i el benestar.
  • Actualització de coneixements : Al camp de las demències i el deteriorament cognitiu està en constant evolució. Es realitzen investigacions i es desenvolupen noves estratègies d’ intervencions que permeten millorar l’ atenció i el maneig dels pacients. Es fonamental que els professionals d’ infermeria estiguin al dia amb les actualitzacions més recents per oferir una atenció basada en l’ evidència científica.

Aquest curs ofereix als professionals d’ infermeria les eines necessàries per a brindar una atenció de qualitat, centrada en la persona amb demència, millorant el seu benestar i el de les seves famílies.

2. Objectius
2.1. Generals

Proporcionar als professionals els coneixements i competències necessàries per donar una atenció de qualitat i centrada en la persona als pacients amb demència fomentant l’ actualització de coneixements , el desenvolupament d’ habilitats pràctiques i sensibilització sobre aquesta problemàtica creixent en el camp de la infermeria.

2.2. Específics

  • Comprendre les bases teòriques i conceptuals del deteriorament cognitiu i les diferents etapes de les demències , que inclou la Malaltia d’ Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives.
  • Adquirir coneixements actualitzats sobre els factors de risc, diagnòstic i tractament de les demències, així com l’ estratègia de maneig i cura dels pacients amb deteriorament cognitiu.
  • Desenvolupar habilitats d’ avaluació cognitiva i funcional, utilitzant habilitats d’ avaluació cognitiva i funcional, utilitzant eines i escales adient per a la detecció primerenca i seguiment de la progressió de les demències.
  • Aprendre el maneig dels comportaments problemàtics i desafiaments emocionals associats al deteriorament cognitiu i les demències i aplicar estratègies d’ intervenció adients per millorar la qualitat de vida dels pacients.
  • Familiaritzar-se amb les intervencions d’ infermeria centrada en la persona, promovent l’ autonomia , la dignitat i el benestar dels pacients amb demències.
  • Conèixer les opcions de tractament farmacològic i no farmacològic disponible per el maneig de les demències i comprendre el paper de l’ infermer a l’ administració i monitorització d’ aquests tractaments.
  • Aprendre a treballar en equipo interdisciplinari, col·laborant amb altres professionals de la salut i serveis socials a l’ atenció integrals dels pacients amb deteriorament cognitiu i demències.
  • Utilitzar tecnologies de l’ informació i comunicació per a millorar l’ atenció i el seguiment dels pacients amb demència, així com donar recolzament a les famílies i cuidadors.
  • Adquirir habilitats de comunicació efectiva amb els pacients amb deteriorament cognitiu, adaptant la forma d’ interactuar i transmetre informació d’ acord amb les necessitats individuals.
  • Promoure la conscienciació i el coneixement sobre el deteriorament cognitiu i les demències, contribuint a reduir l’ estigma i millorar la qualitat de vida de les persones afectades.

3. Àmbit
13. Medicina basada en la evidència

4. Destinataris
Infermers/eres de Família i Comunitària i d’Atenció Primària

5. Modalitat
Distància (virtual).

6. Lloc de realització
Plataforma aula de formació virtual AIFICC

7. Període realització / Cronograma
02 de setembre de 2024 al 30 de desembre de 2024

8. Hores lectives
30 hores.

9. Nombre de participants / places
Màxim 500 participants.

10.Nombre d’edicions
Edició virtual nº 01.

11.Continguts

  1. Introducció.
  2. Factors de risc i diagnòstics de les demències.
  3. Avaluació cognitiva i funcional.
  4. Principals tipus de demències.
  5. Tractament farmacològic i no farmacològic.
  6. Estadificació de la demència tipus Alzheimer.
  7. Diagnòstic diferencial entre síndrome confusional agut i demències.
  8. Cures d’ infermeria a les diferents etapes.
  9. Tractament de les alteracions del comportament.
  10. Treball interdisciplinar.
  11. Comunicació efectiva amb el pacient

12.Metodologia
Curs en línia en plataforma de formació educativa, Aula Virtual d’AIFiCC.
S’alternarà la teoria amb la resolució de casos pràctics per reforçar els conceptes, es complementa el curs amb material descarregable de consulta, fòrums de debat i formulari de dubtes.

13.Docent

  • Mònica Perdiguero Ginabreda. Infermera Familiar i comunitària. EAP Vinyets
  • Lluc Martín Anton. Gestor de Cassos. Eap Vinyets.
  • Francisco Cegri Lombardo. Doctor I Infermer Familiar i comunitària. Cap Sant Martí De Provençals.

14.Nivell d’avaluació
Preguntes d’autoavaluació i test final d’avaluació del curs.

15.Certificació
Els participants que hagin finalitzat les diferents activitats/edicions i hagin estat valorats com a aptes en l’avaluació rebran un certificat d’aprofitament.
Aquest certificat conté la següent informació:

  • Dades del participant (nom, cognoms i DNI/NIF).
  • Àmbit temàtic i títol de l’acció formativa.
  • Hores lectives del curs.
  • Crèdits obtinguts i dates de realització.
  • Destinataris específics de l’acció formativa (professions dins la LOPS).

Aquesta campanya ha estat finançada amb càrrec dels fons del Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya que van ser aprovats en el CISNS de 23 de juny de 2023 com a suport al Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària.

En el certificat es mostra el logotip de les fons finançadores. A més, constarà el logo de la comisión de formación continuada i el de l’entitat acreditadora de Catalunya.

16.Organitza
AIFiCC

17.Formació amb el suport del:
Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya i Departament de Salut.
Tramitada l’acreditació del curs al Consell Català de Formació Continuada Professions Sanitàries.

Vegeu el programa complet aquí.

Actualització en deteriorament cognitiu i demències – 1ED

Dades Personals

Nom(Obligatori)
(format 12345678z o z12345678z)
Correu electrònic(Obligatori)
Gènere(Obligatori)
Data de naixament(Obligatori)

Dades Professionals

Categoria professional(Obligatori)

Actualització en deteriorament cognitiu i demències – 1ED

Informació del Curs

Data límit d'inscripció 15/12/2024

Duració del curs: del 02 de setembre de 2024 al 30 de desembre de 2024

Duració: 30 hores

Lloc: Aula Virtual d’AIFiCC

Tipus de formació:

Preu: Gratuït

Observacions sobre el preu:

Activitat gratuïta. Finançat pel Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya i Departament de SalutTramitada l’acreditació del curs al Consell Català de Formació Continuada Professions Sanitàries.

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

CONTACTA

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore