Actualització en alimentació i nutrició en la pràctica assistencial en infermeria familiar i comunitària – 1ED

1. Introducció / Justificació

La nutrició i la dieta són fonamentals en la promoció de la salut, en la prevenció i correcte maneig de malalties cròniques no transmissible, com és el cas de malalties cardiovasculars, principal causa de mortalitat en la població.

Múltiples estudis han demostrat els beneficis d’una dieta equilibrada basada en les necessitats de cada persona, sent necessària l’adquisició de competències en maneig de l’alimentació saludable adaptada a cada situació, amb la finalitat de garantir unes cures de qualitat basades en el major grau d’evidència.

Aquest curs es proposa com a eina d’actualització i reforç dels coneixements de dietètica i dietoteràpia dels professionals d’infermeria familiar i comunitària per a la seva pràctica assistencial.

2. Objectius
2.1. Generals

Proporcionar als professionals infermers les competències i els coneixements d’una alimentació saludable en les diferents etapes de la vida i les seves recomanacions dietètiques i nutricionals en presència de diferents patologies.

2.2. Específics

  • Identificar i revisar els conceptes bàsics del llenguatge nutricional.
  • Conèixer les recomanacions dietètiques i nutricionals per a població sana en qualsevol etapa de la vida.
  • Revisar les recomanacions dietètiques i nutricionals per trastorns metabòlics (diabetis mellitus, dislipèmies, hipertensió arterial, obesitat i síndrome metabòlic), trastorns de la conducta alimentària (TCAs), insuficiència cardíaca, insuficiència renal crònica, malaltia obstructiva crònica, alteracions gàstriques (reflux gastroesofàgic, hèrnia de hiat i gastritis crònica), alteracions intestinals (al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, celiaquia, restrenyiment i descomposició i malaltia diverticular) i per presència d’anticoagulants vitamina K dependents.
  • Valorar les diferències entre una Dieta Mediterrània, una vegetariana i una vegana.

3. Àmbit
Medicina basada en la evidència

4. Destinataris
Infermers/eres de Família i Comunitària i d’Atenció Primària

5. Modalitat
Distància (virtual).

6. Lloc de realització
Plataforma aula de formació virtual AIFICC

7. Període realització / Cronograma
02 de setembre de 2024 al 30 de desembre de 2024

8. Hores lectives
30 hores.

9. Nombre de participants / places
Màxim 500 participants.

10.Nombre d’edicions
Edició virtual nº 01.

11.Continguts

  • BLOC 1: INTRODUCCIÓ A LA NUTRICIÓ I BASES PER UNA ALIMENTACIÓ EQUILIBRADA
    • TEMA 1. Introducció a la dietètica i la nutrició clínica
    • TEMA 2. Bases d’una alimentació equilibrada
  • BLOC 2: RECOMANACIONS DIETÈTIQUES EN LES DIFERENTS ETAPES DE LA VIDA
    • TEMA 3. Alimentació en la infantesa i l’adolescència
    • TEMA 4. Alimentació en l’adult sa, l’embaràs i l’alletament
    • TEMA 5. Alimentació en l’ancià
  • BLOC 3: RECOMANACIONS DIETÈTIQUES EN LES DIFERENTS SITUACIONS DE LA VIDA
    • TEMA 6. Alimentació en presència de Diabetis Mellitus
    • TEMA 7. Alimentació en presència de trastorns lipídics
    • TEMA 8. Alimentació en presència d’Hipertensió Arterial
    • TEMA 9. Alimentació en presència d’obesitat
    • TEMA 10. Alimentació en presència de Síndrome Metabòlica
    • TEMA 11. Alimentació en presència de desnutrició
    • TEMA 12. Alimentació en presència de Trastorns de la Conducta Alimentària
    • TEMA 13. Alimentació en presència d’alteracions gàstriques
    • TEMA 14. Alimentació en presència d’alteracions intestinals
    • TEMA 15. Alimentació en presència de reaccions adverses als aliments
    • TEMA 16. Alimentació en presència d’Insuficiència Cardíaca
    • TEMA 17. Alimentació en presència d’Insuficiència Renal Crònica
    • TEMA 18. Alimentació en presència de Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica
  • BLOC 4: RECOMANACIONS DIETÈTIQUES EN LA DIETA VEGETARIANA I VEGANA
    • TEMA 19. Característiques d’una dieta vegetariana i vegana
  • BLOC 5: RESOLUCIÓ DE CASOS CLÍNICS

12.Metodologia
Curs en línia en plataforma de formació educativa, Aula Virtual d’AIFiCC.
S’alternarà la teoria amb la resolució de casos pràctics per reforçar els conceptes, es complementa el curs amb material descarregable de consulta, fòrums de debat i formulari de dubtes.

13.Docent

  • Mireia Malcampo i Manrúbia. Dietista-Nutricionista (CAT001588) (CB06/02/0029). Hospital del Mar Research Institute.

14.Nivell d’avaluació
Preguntes d’autoavaluació i test final d’avaluació del curs.

15.Certificació
Els participants que hagin finalitzat les diferents activitats/edicions i hagin estat valorats com a aptes en l’avaluació rebran un certificat d’aprofitament.
Aquest certificat conté la següent informació:

  • Dades del participant (nom, cognoms i DNI/NIF).
  • Àmbit temàtic i títol de l’acció formativa.
  • Hores lectives del curs.
  • Crèdits obtinguts i dates de realització.
  • Destinataris específics de l’acció formativa (professions dins la LOPS).

Aquesta campanya ha estat finançada amb càrrec dels fons del Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya que van ser aprovats en el CISNS de 23 de juny de 2023 com a suport al Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària.

En el certificat es mostra el logotip de les fons finançadores. A més, constarà el logo de la comisión de formación continuada i el de l’entitat acreditadora de Catalunya.

16.Organitza
AIFiCC

17.Formació amb el suport del:
Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya i Departament de Salut.
Tramitada l’acreditació del curs al Consell Català de Formació Continuada Professions Sanitàries.

Vegeu el programa complet aquí.

Actualització en alimentació i nutrició en la pràctica assistencial en infermeria familiar i comunitària – 1ED

Dades Personals

Nom(Obligatori)
(format 12345678z o z12345678z)
Correu electrònic(Obligatori)
Gènere(Obligatori)
Data de naixament(Obligatori)

Dades Professionals

Categoria professional(Obligatori)

Actualització en alimentació i nutrició en la pràctica assistencial en infermeria familiar i comunitària – 1ED

Informació del Curs

Data límit d'inscripció 30/11/2024

Duració del curs: 02 de setembre de 2024 al 30 de desembre de 2024

Duració: 30 hores

Lloc: Aula Virtual d’AIFiCC

Tipus de formació:

Preu: Gratuït

Observacions sobre el preu:

Activitat gratuïta. Finançat pel Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya i Departament de SalutTramitada l’acreditació del curs al Consell Català de Formació Continuada Professions Sanitàries.

Associat i aprofita tots els avantatges

Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.

XARXES SOCIALS

CONTACTA

© All Rights Reserved. Dissenyat per    Magnore