1. Introducció / Justificació
Aquest projecte s’ inscriu en l’ acció 8.2 Implementació íntegra de les recomanacions recollides en les Estratègies de Salut del SNS que es refereixin a aquest àmbit assistencial dedicant els recursos necessaris per a tal fi. En particular l’ estratègia de cronicitat.
La malaltia renal crònica és una malaltia degenerativa considerada com un problema silenciós de salut pública a nivell mundial. Aquesta genera un alt impacte en la qualitat de vida de les persones que la pateixen i del seu cercle més proper, i encara més quan les persones afectades són candidates a teràpia substitutiva renal o a trasplantament d’ òrgan. A més, cal destacar que el fet de patir aquesta malaltia incrementa potencialment el risc cardiovascular de la persona afectada. El recent increment en l’esperança de vida fa que persones amb altres patologies cròniques acabin cursant aquesta patologia.
A Espanya, l’estudi EPIRCE va detectar el 2010 que la malaltia renal crònica afecta entorn d’un 10% de la població adulta i a més del 20% dels majors de 60 anys, i destaca que és bastant probable que estigui infradiagnosticada. D’altra banda, l’estudi ENRICA-Renal posiciona la prevalença de la malaltia renal crònica en el 15,1%, per sobre dels valors estimats per The Global Kidney Health Atlas per a Espanya.
Les persones amb aquesta patologia sense un control minuciós poden arribar a empitjorar en gran mesura el seu estat de salut per l’ afectació multidimensional de la patologia. Així doncs, hi ha una clara comorbilitat associada a la progressió d’ aquesta malaltia que arriba a afectar substancialment la qualitat de vida tant de l’ afectat com de les persones que l’ envolten.
És per això que, dins del paradigma salutogènic, les infermeres familiars i comunitàries han de consolidar la capacitació en l’ adequat seguiment i maneig de les persones que pateixen malaltia renal crònica, acompanyant-les i orientant-les en tot el transcurs de la seva patologia. Per a això, és necessari realitzar formacions concretes i adaptades al maneig d’ aquesta malaltia per tal de garantir unes cures de qualitat basades en el major grau d’ evidència.
2. Objectius
2.1. Generals
Obtenir el coneixement suficient per poder gestionar el control dels pacients amb Malaltia Renal Crònica d’ una forma holística.
2.2. Específics
3. Àmbit
Medicina basada en l’evidència
4. Destinataris
Infermers/eres de Família i Comunitària i d’Atenció Primària
5. Modalitat
Distància (virtual).
6. Lloc de realització
Plataforma aula de formació virtual AIFICC
7. Període realització / Cronograma
02 de setembre de 2024 al 30 de desembre de 2024
8. Hores lectives
30 hores.
9. Nombre de participants / places
Màxim 500 participants.
10.Nombre d’edicions
Edició virtual nº 01.
11.Continguts
12.Metodologia
Curs en línia en plataforma de formació educativa, Aula Virtual d’AIFiCC.
S’alternarà la teoria amb la resolució de casos pràctics per reforçar els conceptes, es complementa el curs amb material descarregable de consulta, fòrums de debat i formulari de dubtes.
13.Docent
14.Nivell d’avaluació
Preguntes d’autoavaluació i test final d’avaluació del curs.
15.Certificació
Els participants que hagin finalitzat les diferents activitats/edicions i hagin estat valorats com a aptes en l’avaluació rebran un certificat d’aprofitament.
Aquest certificat conté la següent informació:
Aquesta campanya ha estat finançada amb càrrec dels fons del Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya que van ser aprovats en el CISNS de 23 de juny de 2023 com a suport al Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària.
En el certificat es mostra el logotip de les fons finançadores. A més, constarà el logo de la comisión de formación continuada i el de l’entitat acreditadora de Catalunya.
16.Organitza
AIFiCC
17.Formació amb el suport del:
Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya i Departament de Salut.
Tramitada l’acreditació del curs al Consell Català de Formació Continuada Professions Sanitàries.
El període d’inscripció a aquest curs ja ha finalitzat.
Activitat gratuïta. Finançat pel Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya i Departament de Salut. Tramitada l’acreditació del curs al Consell Català de Formació Continuada Professions Sanitàries.
Associat i aprofita tots els avantatges
Rebràs informació, novetats i notícies. Tot relacionat amb l’associació.